Új utak az éremművészetben

Új utak az éremművészetben

A magyar érmeket a sokszínűség jellemzi. Míg az 1977-es első tárlaton szinte kivétel nélkül bronzból öntött munkák szerepeltek, addig mára mind anyaghasználatban, mind a kivitelezés technikáját tekintve igen változatos a felhozatal – mondta el Dr. L. Kovásznai Viktória művészettörténész a XIII. Országos Érembiennále megnyitóbeszédében a Festőteremben.

Az érembiennálé az 1977-es kezdete óta Sopron kulturális életének meghatározó része, a vasárnapi nyitóünnepségen adták át az érembiennálé díjait. A soproni önkormányzat nagydíját, a Ferenczy Béni-díjat idén Szabó György éremművész kapta. A 2019. évi nagydíjas, Lieb Roland szobrász- és éremművész önálló tárlattal mutatkozik be a Festőteremben, mintegy hetven munkáját ismerheti meg a közönség.Az érdeklődők negyven művész munkáját ismerhetik meg idén a Festőteremben. A tárlat szeptember 12-ig ingyenesen tekinthető meg keddtől péntekig 12-től 16 óráig, szombaton és vasárnap 10-től 18 óráig. A készlet erejéig a XXIII Országos Érembiennále katalógusát is térítés nélkül kínálja idén a múzeum.

2021. évi díjazottak
Az érembiennálé nagydíját Szabó Györgynek ítélte a zsűri. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma díját Horváth László, a soproni önkormányzat Civitas Fidelissima díját Baráth Fábián, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének díját Ézsiás István, a Magyar Éremművészetért Alapítvány díját Boros Miklós János, a Szabó Géza-emlékdíjat Soltra E. Tamás, a Kiss Nagy András-emlékdíjat Szunyogh László kapta.