NKA 2020/2021

NKA 2020/2021

Állományvédelmi, restaurálási tevékenységhez szükséges szakmai anyagok és eszközök beszerzése, azonosító szám: 204105/03579

Pályázó: Soproni Múzeum, Oláh Rezső, fa-bútor restaurátor
A pályázat benyújtásának ideje: 2020.11.02.

A beszámoló tartalmazza:

 • A beszerzett eszközök listája
 • Az aktuális állományvédelmi munka ismertetése
 • A beszerzett eszközök hasznosulása

A beszerzett eszközök listája

 1. Notebook, LENOVO V15 – 3020e, 15.6FULL HD 256 GB, 8GB, Radeon Graphics, Win10 + vezeték nélküli egér
 2. AEG dekopírfűrész STEP 1200 BX 600W
 3. Milwaukee akkus fúró-csavarozó M18 BDD-402C 18V 2×4,0 Ah
 4. VidaXL elektromos korong és szalagcsiszoló gép
 5. Metabo KS 55 FS kézi körfűrész
 6. Bosch BWD41700 Takarítógép, 1700W, EPA E10 szűrő
 7. A restaurátori munkához szükséges szakmai anyagok és eszközök: aceton, lakkbenzin, faragasztó, gumikesztyű, cziszolópapír, modellgipsz, szalagfűrész lap.

Az aktuális állományvédelmi munka ismertetése

A pályázat benyújtásakor a pályázathoz restaurátori tervezetet mellékeltem, melyben a jelenleg is tartó Fő téri Múzeumnegyed kiállítási anyagának restaurálását neveztem meg fő feladatnak. A benyújtás óta eltelt idő alatt tisztázódott a kiállítás forgatókönyvében szereplő teljes tárgyanyag elosztása. A különböző restaurátorok (múzeumi és külsős, a kiállításhoz dolgozó restaurátorok) tárgylistái több oldalt töltenének meg, ezért egyszerű összesítéseket közlök a jelenlegi helyzetről.

A korábban mellékelt tervezetben 32 darab restaurálásra szánt tárgy szerepel, ebből 5 darab külső restaurátorokhoz került, 20 darabot restauráltam.
A Múzeumnegyed tárgyai közül 132 darab tárgy kerül általam restaurálásra, ebből eddig 29 darab készült el.

A beszerzett eszközök hasznosulása

Az első képen látható notebook a tárgyfotók és a szöveges dokumentációk gyors feldolgozását segíti. A korábbi pályázatból beszerzett USB mikroszkóp a notebookkal összekötve helyszíni anyagvizsgálatokhoz jól alkalmazható. A felvételen a készülő múzeumnegyed tárgyaihoz tartozó olajfestmény keretének rétegvizsgálata látható.

Notebook USB mikroszkóppal

A múzeumnegyed tárgyai között szerepel egy spanyolfal keret, melynek hiányzó lábait rekonstruáltam. Az íves elemek kivágása az újonnan beszerzett szúrófűrésszel történt. Az elemeket menet közben többször kellett összeállítani és szétszedni, az ideiglenes rögzítéshez jó szolgálatot nyújtott az akkus fúró-csavarozó.

AEG szúrófűrész a leszabott lábakkal
Milwaukee akkus fúró-csavarozó, az elemek rögzítése
Az elkészült spanyolfal keret, 53.414.1
Svartni vágása körfűrésszel
A megfelelő illesztési szög kialakítása csiszológéppel

Bútorok kiegészítéséhez gyakran kell vékony falapot, úgynevezett svartnit vágni. A leszabáshoz és a megfelelő méret kialakításához nyújt segítséget a beszerzett körfűrész és csiszológép.

A restaurálandó tárgyak között vannak kárpitozott bútorok. A kárpitok tisztításához alkalmazható a takarítógép, mely vizes tartályába adagolható a textilrestaurálásban alkalmazott nemionos tisztítószer.

Kárpit tisztítása takarítógéppel

Dr. habil. Tóth Imre PhD. – igazgató, Soproni Múzeum
Oláh Rezső – fa-bútor restaurátor, Soproni Múzeum

A megpályázott és beszerzett szakmai eszközök és anyagok felhasználásával megvalósult állományvédelmi munka
2020-2021-ben

A 2020 őszén, az Állományvédelmi, restaurálási eszközök és anyagok beszerzésére kiírt NKA Pályázat támogatásából elnyert nettó 1.000 000 forintból, a Soproni Múzeum fa-bútor és szilikátrestaurátor műhelyei részére, számos szakmai eszköz és anyag került beszerzésre az elmúlt hónapok során. (Pályázati azonosító: 204105/03579)

Pályázó: Soproni Múzeum, Harasztovics Veronika, szilikátrestaurátor

Az NKA Pályázathoz beszerzett eszközök és anyagok tételes listája:

 1. „Infinity 2V1” airbrush pisztoly
 2. „Hama 54141 USB 2.0 OTG HUB” és kártyaolvasó
 3. San Disk Extreme SDXC memóriakártya, 64GB (UHS-1 class 10)
 4. Canon fotóstáska és Canon EOS 850D kit +18-55mm f/4.0-5.6 IS STM)
  tükörreflexes digitális fényképezőgép (váz+objektív)
 5. Fényképezőgép állvány „Starblitz TSA-263P”
 6. „Puluz Studio” fotobox LED világítással
 7. „Schmincke Aero Color Professional ” airbrush akrilfestékek
 8. „Liquitex Professional Gloss” vizes bázisú lakk
 9. „Tagore TG-50” fémvázas állvány Airbrush szórópisztolyhoz
 10. Mini kompresszor nyomásálló tartály „Fengda AS-196 A”

A nyertes NKA Pályázatnak köszönhetően a pályázati forrásból megvásárolt eszközök és anyagok felhasználásával megvalósult állományvédelmi munka részletes szakmai leírása, beszámolója:

A Soproni Múzeumban 2020 októberében megkezdődött az új Múzeumnegyed kialakítása. A Fő téren található állandó kiállításainknak helyet adó múzeumi épületek (Storno-ház, Tábornok-ház és Fabricius-ház) összekapcsolásával létrejön egy új közösségi tér, melyben a tervek szerint új kiállítások is helyet kapnak. A 17-18. századi Polgári lakások állandó kiállítás további 19. századi tárgyakkal bővül. Több olyan szilikát (porcelán, kerámia és üveg) alapú műtárgy restaurálása is a tárgylistán szerepel, amely megtekinthető lesz az újonnan nyíló kiállításban, mint például márványmintás tál, áttört díszítésű tálak, talpas üvegpoharak, kávéscsészék, csokoládés csészék és csészealjak, díszedények. Továbbá az új kiállítás vitrinjeibe olyan régészeti kerámia edények is bekerülnek, mint például, lábasok, fazekak, bögrék, főzőedények és tálak. Mindezen műtárgyak eredményes és hatékony restaurálásához nyújtanak nagy segítséget e pályázat útján beszerzett és megvásárolt restaurátori eszközök és anyagok.


A 19. századi Polgári enteriőrök c. forgatókönyv alapján fontossági sorrendben a tárgylista elején szerepelnek azok a szilikát alapú tárgyak, melyek állapotukat tekintve, részlegesen vagy teljes egészében, de mindenképpen restaurátori beavatkozást igényelnek.

A száraz, nedves és vizes tisztításon túl, a ragasztás, a kiegészítés, a retusálás és a lakkozás munkafolyamatai közül mindig az adott műtárgy állapota határozza meg, hogy melyik beavatkozásra van szükség. Mindehhez elengedhetetlen és fontos szerepet tölt be a restaurátori munkánk részeként, a szöveges és fotódokumentációk elkészítése, az anyagvizsgálatok elvégzése, illetve a tárgyak szakszerű és hiteles módon történő restaurálása.
Jelenleg ez a megpályázott „Canon EOS 850D kit +18-55mm f/4.0-5.6 IS STM” típusú tükörreflexes kompakt fényképezőgép a stabil fotóállvánnyal, („Starblitz TSA-263P”) egyszerre képes a helyszíni – és műhelymunkáink fényképes dokumentációját nagymértékben elősegíteni és megkönnyíteni.

A stabil állványnak köszönhetően, a kisméretű tárgyakat ugyanúgy könnyen és egyszerűen lehet fotózni, mint a nagyobb méretű tárgyakat. A „Puluz Studio” fotobox, a ledes fényerő szabályozóval lehetővé teszi az árnyék nélküli műtárgyfotózást. Méreténél fogva, kisebb tárgyak fotózásánál rendkívül hasznos. A doboznak nincs stroboszkópos hatása, nagyon jól osztja el a hőt és a különböző színekből álló háttér a tárgytól függően a megfelelő árnyalatúra cserélhető.

Kisebb üvegpohár fotózása a Canon fényképezőgéppel a fotoboxban
Nagyobb méretű porcelántányér fotózása állványról

Restaurátorként a későbbiekben is segítségemre lesz ez a fotóállvány és a fényképezőgép mindazon a munkáknál, például régészeti ásatáson, műhelymunkáknál, kiállításban vagy raktárban levő olyan nagyméretű tárgyak esetében, amikor a műtárgyat nem lehet (pl. súlya miatt) vagy nem célszerű (sérülékeny vagy instabil állapota miatt) a restaurátor műhelybe szállítani fotózásra. Külső helyszínen történő dokumentációs munkáknál a Canon fotóstáskában mindig biztonságban tárolhatom és külső hatásoktól, sérülésektől védve szállíthatom ezt a fényképezőgépet a tartozékaival együtt. (pl. objektív, töltő, akkumulátor, kártyaolvasó, memóriakártya).

Canon fotóstáska a fényképezőgéppel és tartozékaival

A szilikátrestaurátor műhelyben is nagyobb biztonságot jelent, hogy ebben a több rekeszes, bélelt táskában tudom elhelyezni a fényképezőgépet, mert a légköri eredetű porszemcsék, illetve egy-egy munkafolyamat során a szálló gipsz és csiszolatpor érzékenyen érintik a készülék bizonyos részeit.

A fényképezőgéphez megvásárolt „San Disk Extreme SDXC UHS-I memóriakártya”, a 64GB-os tárhellyel biztosítja számomra a fotózás során nagy mennyiségben történő fotók elkészítését és tárolását. A már elkészített és feldolgozásra váró fényképeket (dokumentációkhoz vagy előadásokhoz) a memóriakártyáról a „Hama 54141 USB 2.0 kártyaolvasó segítségével könnyen, egyszerűen és gyorsan átmásolhatom a számítógépre.

Tárgyfotók másolása a számítógépre a dokumentációhoz

A szilikátrestaurátor műhelyben jelenleg tisztítás és restaurálás alatt lévő tárgyak, például porcelán tányérok, csészék, mázas tálak, edények, üvegpoharak és nagyméretű urna fotózásakor a Canon tükörreflexes digitális fényképezőgépet stabilan a háromlábú fotóállványhoz rögzítve, nagyszámú, jó minőségi fotók sorozatát tudtam elkészíteni.
A mázas kerámia és porcelán alapú tárgyak esetében a kiegészített, pótolt felületek retusálása, festése során nagy segítséget nyújt számomra az „Infinity 2V1 airbrush pisztoly” használata. Az Infinity airbrush pisztolynak köszönhetően a retusálás folyamata gyorsabb és egyszerűbb lett számomra.

Ezzel a retuspisztollyal történő festési-technikához további segítséget jelent a „Schmincke márkájú, vizes alapú airbrush Aero Color Professional” akrilfestékek használata, melyek valamennyi változata kiváló minőségű festékszemcsékből áll, s így a festés során mind Airbrush pisztollyal, mind ecsettel vagy szivaccsal történő felhordásra kiválóan alkalmasak. A retusálási munkálatok nagyon hasznos az airbrush pisztolytartó fémvázas állvány, a „Tagore TG-50”, mert a munkaasztal bármely pontján stabilan elhelyezhető, így lehetővé teszi a szórópisztoly könnyű, biztonságos és sérülésmentes tárolását.

A hatékony és minőségi airbrush festéshez elengedhetetlen a kompresszor használata, „Fengda AS-196 A”, mely a szükséges levegőt biztosítja ahhoz, hogy a pisztolyból az apró festékszemcsék porlasztott formában megtapadjanak a tárgy felületén. Ezt a mini kompresszort kis súlyánál (7 kg) és méreténél fogva könnyen vihetem és helyezhetem át akár egyik műhelyből a másikba, megkönnyítve ezzel a gyors és hatékony munkavégzést.

A retusálás főbb kellékei (kompresszor, airbrush pisztoly, fémállvány, tömlő, akrilfestékek és lakk)

Ez a gazdag színskálával rendelkező akrilfesték rendkívül jó tapadású szemcsékből áll, így a retusálás során mind pisztolyba mind ecsettel történő felhordásra is kiválóan alkalmas, továbbá ezzel a típusú akrilfestékkel és airbrush pisztollyal együtt minőségi festést érhetünk el. A többféle színskála lehetőséget ad egy adott tárgy eredeti színvilágához leginkább hasonlító színárnyalat kikeveréséhez és eléréséhez. Amikor ezt a retusálási munkafolyamatot a restaurátori gyakorlatban szórópisztoly helyett „csak” ecsetekkel és szivacsokkal végeztem, az sokkal több időt vett igénybe. Ráadásul ecsettel történő retusálás során sokkal nehezebb és időigényesebb egy mázas felületen a porcelánhatást elérni, illetve egy megfolyt mázréteg kiegészített felületét több színárnyalat felhordásával, több rétegben megfesteni.

A kiegészített felületek retusálás előtt
A kiegészített felületek retusálás után

A mázas kerámiák és porcelántárgyak retusálása után a festett felületek lakkozásához nyújt segítséget „Liguitex Professional” Gloss fényes hatású, polimer lakk. A legfontosabb tulajdonsága, hogy nem sárgul, nem ködösödik, szárazon vízálló és egyenletes terülésének köszönhetően ez a lakk képes visszaadni pl. egy retusált felületen azt az egységes fényhatást, amely egy porcelán vagy egy mázas kerámiatárgy felületét leginkább jellemzi.

A kiegészített felületek retusálás és lakkozás után

Legtöbb esetben csak néhány cm-es felületet kell lelakkozni pl. egy porcelán alapú tárgyon, s erre a célra tökéletesen megfelel ez a vizes bázisú áttetsző lakk.

Összességében elmondható, hogy az új Polgári lakások kiállításába kerülő, 19. századi restaurálandó tárgyi anyag kb. 30-35 %-a valósult meg 2021 augusztusáig. A szilikát alapú tárgyak közül ez 106 db-ból 37 db tisztított és restaurált tárgyat jelent. Ez a tartalmas és gazdag tárgyi anyagot bemutató restaurálási munka nem fejeződik be idén, hanem még jövőre, 2022-ben is folytatódik.

Mint látható, a műtárgyak restaurálása sok munkát és időigényes, szakmai feladatot jelent számunkra jelenleg is és az elkövetkezendő hosszú hónapok során is. Restaurátorként mindig törekszünk a színvonalas és precíz munkára. Ezért igyekeztünk olyan eszközöket és anyagokat ebből az NKA pályázati forrásból beszerezni és megvásárolni a restaurátor műhelyeink (fa-bútor, és szilikát műhely) számára, amelyek hosszú távon fogják megkönnyíteni és segíteni a múzeumi munkánkat. Továbbá hozzájárulnak a szakmailag eredményes, színvonalas és hatékony restaurálási tevékenységünkhöz.

Köszönjük, hogy támogatták a múzeumi állományvédelmi munkánkat!

Leltári számTÁRGY megnevezéseMunkafolyamat
Ip. 54.98.1Áttört díszű tányérTisztítás, restaurálás
2008.31.1TányérTisztítás, restaurálás
62.8.1Áttört díszű tányérTisztítás, restaurálás
54.126.1-2Urnaváza fedővelTisztítás, restaurálás
54.216.1-2Feketekávés kanna fedéllelTisztítás, restaurálás
Ip.55.95.1TányérTisztítás, restaurálás
54.145.1-2Porceláncsésze aljjalTisztítás, restaurálás
54.229.1-2Porceláncsésze aljjalTisztítás, restaurálás
54.137.1-2Porceláncsésze aljjalTisztítás, restaurálás
2008.59.1-2Porceláncsésze aljjalTisztítás, restaurálás
54.347.1-2Porceláncsésze aljjalTisztítás, restaurálás
S.84.51.1Szegfűmintás nagy tálTisztítás, restaurálás
Ht.73.45.1.1-3PetróleumlámpaTisztítás, restaurálás
S.2007.1394.1-2Leveses tál és tányérTisztítás
54.105.1-2Fedeles cukortartóTisztítás, restaurálás
54.392.1.1-2Csokoládés csésze és aljTisztítás, restaurálás
54.231.1-2.Üvegpohár fedővelTisztítás, restaurálás
54.246.1-2Üvegpohár fedővelTisztítás, restaurálás
72.3.1Angol kerámia csészeTisztítás, restaurálás
54.1399.1Üveg légyfogóTisztítás, restaurálás
78.7.61Márványmintás tálTisztítás, a restaurálás folyamatban
S.84.860.1Fajansz ónfedeles söröskorsóTisztítás, restaurálás
54.209.1PohárTisztítás, restaurálás
Ht.73.37.18Kerámia edényTisztítás, restaurálás

Dr. habil.Tóth Imre PhD. – igazgató, Soproni Múzeum
Harasztovics Veronika – szilikátrestaurátor, Soproni Múzeum