Kitüntetést kapott Szemán Attila

Kitüntetést kapott Szemán Attila

Unger Emil jutaloméremmel tüntette ki a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Elnöksége dr. Szemán Attila történészt, numizmatikust, az 1921-es soproni népszavazás centenáriumának alkalmából a hétvégén megrendezett Magyar Éremgyűjtők Egyesülete 51. vándorgyűlésén. Munkatársunknak sok szeretettel gratulálunk és örömmel osztjuk meg a vándorgyűlésen elhangzott laudációt.

DR. SZEMÁN ATTILA
Történész, numizmatikus, a Soproni Múzeum Központi Bányászati Múzeumának főmuzeológusa, 1991 óta a Magyar Numizmatikai Társulat tagja, a bányászattal kapcsolatos numizmatikai emlékek egyik legfőbb hazai szakértője.

Bányászati kutatásai mellett számtalanszor önállóan és szerzőtársakkal együtt végzett kutatást a numizmatika területén, írt ezekből önálló köteteket, cikkeket, tanulmányokat, tartott rendszeresen előadásokat. Könyve jelent meg 2003-ban a Martin Opitz kiadó gondozásában „A Rákóczi szabadságharc időszakának labanc szükségpénzei” címmel. Elkészítették Kiss Gáborral közösen és 2008-ban kiadásra került a Magyar és Erdélyi bányapénzek katalógusa.

Többször tartott eladást a Magyar Numizmatikai Társulatban valamint a Numizmatika és Társtudományok Konferenciákon. Előadott például a „Rézpénzek és bányászat a 17-18. század fordulóján Magyarországon, a réz és váltópénzek első megjelenéséről” címmel.

2013-ban numizmatikából doktorált, doktori disszertációjának címe Bányapénzek Magyarországon és történeti hátterük a 16. század közepétől a 18. század végéig. Több írása jelent meg a Numizmatikai Közlönyben, a 1999-2000. évi kötetben például a „Legkorábbi magyarországi bányapénzeink” címmel vagy „Magyarországi és erdélyi szűzfémérmek a 17-18. században” címmel a 2013-2014-es számban, de írt cikkeket az Az Érem és az Éremtani Lapok számaiban és más szaklapokban is. Több évtizedes szakmai munkája szorosan kötődik a honi numizmatikai élethez, szakírói munkássága elismeréseként 2021-ben a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Sopronban megrendezett 51. Vándorgyűlése alkalmából az Unger Emil jutaloméremmel tünteti ki a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Elnöksége.