Operaelőadás a villában

Operaelőadás a villában

Szombaton este hat órai kezdéssel operaelőadásra várjuk Önöket a Lenck-villa dísztermébe. Joseph Haydn: Patikárius című vígoperáját horvát nyelven éneklik a fellépő művészek a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzattal közös szervezésben létrejövő előadáson. A program ingyenes, a látogatók fogadása érkezési sorrend alapján történik.

Joseph Haydn szellemes operája, a Patikárius, korának egyik leghíresebb komédiaszerzőjének, Goldoninak műve alapján íródott. Mengono, akinek valójában fogalma sincs a gyógyszerészetről, Grilletta iránti szerelme miatt dolgozni kezd a lány gyámjánál, Sempronionál, az öreg patikáriusnál. Semproniot csak a hírek érdeklik ezért egész nap csak az újságokat bújja, így lehetősége nyílik a szerelmeseknek arra, hogy egymással foglalkozzanak. De a gazdag ifjú Volpinonak is tetszik Grilletta, s ezért a gyámtól meg szeretné kérni a leány kezét. S ha még a szerelmi háromszög nem lenne elegendő, Semproniot szintén a lánnyal való házasság gondolata foglalkoztatja.

A vígoperát 1768-ban szerezte Haydn és eredetileg három felvonásosnak készült, az ősbemutató a kismartoni Eszterházy Kastélyban volt. A 19-ik század végén, Dr. Robert Hirschfeld egy felvonásossá alakította át. Mindkét változatot gyakran játszák a világ operaszínpadain, a leggyakrabban a bécsi Staatsoperben adták a darabot. A most látható változatot, Darjana Blace Sojat közösen az Aplause Theater-rel dolgozta át, azzal a szándékkal, hogy egy szélesebb és fiatalabb közönség is megismerhesse ezt a vígoperát, szép zenéjével és szellemes librettójával együtt.

A szombati előadáson horvátul fognak énekelni, a fellépő művészek:
Bariton: Henrik Simunkovic
Tenor: Niksa Radovanovic
Mezzosopran: Goranka Tuhtan
Sopran: Kinga Horvath-Altorjay
Piano: Darijana Blace-Sojat
Quartett – Classarts
Rendező: Marko Juraga

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Lenck-villa dísztermében!