Sopron zsidó múltja mesélt

Sopron zsidó múltja mesélt

Az októberi hűvös idő ellenére rengetegen járták végig a soproni zsidó múlt szakrális és hétköznapi helyszíneit a Soproni Múzeum vasárnapi sétáján. A programot a szeptember végén startoló és egészen november közepéig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozat keretén belül rendezték meg, mely idén a Múzeumi harmónia mottó jegyében zajlik.  

A Mesél Sopron zsidó múltja múzeumi sétára három szakembert kért fel a múzeum, akik tíz állomáson keresztül vezették a népes társaságot a Papréti ortodox zsinagógától az Új utcai középkori Ó-Zsinagógáig. A látogatók mini tárlatvezetéseket kaptak a zsinagógákban, fotókkal illusztrált megrendítő történeteket hallhattak a Papréti Mangold-ház és a volt zsidó elemi iskola kapcsán, de Brückner Ignác fényképész Torna utcai műterménél fotózás-történeti gyorstalpalót is kaptak. Mindenki máshonnan közelített a város zsidó történelméhez és más-más szemszögből láttatta a múltat. Szép Andrea a múzeum munkatársaként nap, mint nap fogadja a látogatókat az Ó-Zsinagógában, tárlatvezetéseket tart, emellett a Soproni Zsidó Hitközség alelnöki tisztségét is betölti. Vódli Zsolt István történelemtanár, aki középiskolás fiatalokkal tölti mindennapjait, a történelemtanítás módszertani megújításán dolgozik hazai és nemzetközi szervetekben. A séta harmadik kísérője Bolodár Zoltán a gyűjteményi munka felől érkezett, a Soproni Múzeum fotóarchívumának vezetője, különleges RETRO-Sopron képmutogatásai a múzeum legnépszerűbb ismeretterjesztő programja.

A vasárnap délutáni barangolás a Papréti ortodox zsinagógánál indult, a Holokauszt emlékmű után a Torna utcában Brückner Ignác egykori fotóműterme felé vette az irányt. A résztvevők felkeresték a II. világháborúban elpusztult neológ zsinagóga egykori helyét a Templom utcában, majd a zsidó elemi iskolát érintve a másfél órás séta utolsó állomása a középkori Ó-Zsinagóga volt az Új utcában. A múzeum a napokban közösségi oldalán teszi közzé a sétán elhangzott történeteket és a bemutatott fotókat, hogy az érdeklődők alaposabban szemügyre vehessék, a felidézhessék azokat.