Ajándék a nagyiknak

Ajándék a nagyiknak

Biztos vagyok abban, hogy ez a felvétel értékes kincs marad, és felnőttként Dorka örülni fog annak, hogy a dédi történeteit, és csodálatos, kedves személyiségét megörökítette az utókornak – értékelte Juhászné Sebestyén Andrea irodalomtanár Horváth Dorka fődíjas riportját a Családi legendárium pályázat díjkiosztóján a Macskakő Gyermekmúzeumban.

Ötödik éve gyűjti a soproni gyermekmúzeum a családi történeteket a nagyszülőkkel, dédszülőkkel beszélgetve a diákok. Idén már nemcsak írott formában lehetett pályázni, hanem videókat és hangfájlokat is vártak. A múzeum azt szerette volna, hogy olyan eszközzel készüljenek a riportok, visszaemlékezések, amelyet könnyedén és szívesen használ a fiatal generáció. Végül az írásos alkotásokon kívül két megható videóval és egy ppt-vel is pályáztak diákok, sőt a helybelieken kívül Zalaegerszegről, Pápáról és Budapestről is érkezett alkotás.

A két korcsoportban díjazott diákok élményeket kaptak ajándékba a díjkiosztón. Az egyik fődíjas, Horváth Dorka a Deák téri Általános iskola hatodikosa, mellette Szényi Dorka a zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola kilencedikese a déd- és nagyszüleikkel tölthetnek egy estét a Macskakő kedvenc soproni éttermében.

– Szényi Dorka alkotása egészen fantasztikus leírása a hatvanas évek világának. A család már Zalaegerszegen él, de Dorka nagypapája Sopronban töltötte fiatal éveit. Nagyon érdekes volt olvasni erről az időszakról: a szétszakadt családokról, a nyugatra menekült magyarokról, a kapcsolattartás nehézségeiről, ugyanakkor a végtelen találékonyságról, amivel lehetetlennek tűnő problémákat is áthidaltak az emberek – méltatta az alkotást a zsűri. Az ünnepélyes átadón elhangzott, hogy amellett, hogy a pályázat szövege kifejezetten igényes, élvezetes és magas szintű volt, ki kell emelni azokat a csodálatos minőségű fotókat, amelyek képet adtak a hatvanas éves Sopronjáról, és segítségükkel rácsodálkozhattunk arra, hogy hiába a mai hipermodern mobiltelefonos fotózási lehetőségek a mai felvétek sokszor meg sem közelítik az akkori fotók hangulatát és minőségét.

Különdíjakat is kiosztott idén a Macskakő Gyermekmúzeum, cukrászdába invitálhatja a riportalanyát egy süti mellett beszélgetni Simon Petra a Berzsenyi D. Gimnázium ötödikese és Sánczi Olivér a Deák Téri Általános Iskola harmadikosa a kisebbek kategóriájában, valamint Schmidt Boglárka a budapesti 11. kerületi Általános Iskola nyolcadikos tanulója és Balázs Dóra a Széchenyi István Gimnázium kilencedik D osztályának diákja az idősebbek kategóriájában. 

Fotó: Szalay Károly SZK ©