Filmvetítés a Fő téren

Akik a hazára voksoltak – Sopron 1921 címmel készített dokumentumfilmet Bárány Krisztián forgatókönyve alapján a Filmever Stúdió Magyarország első népszavazásának és előzményeinek történetéről. 2022. június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napján Sopron főterén, Sopron Önkormányzata és a ProKultúra Nkft. szervezésében – egyidőben a televíziós premierrel – a filmet kivetítik a Városháza előtt. Az eseményen részt vesznek az alkotók, köztük Maruzs Roland producer és Bárány Krisztián forgatókönyvíró-rendező is, akikkel lehetőség nyílik az adást követően beszélgetésre is.

A szervezők további, a kort megidéző látványosságokkal készülnek. Így hagyományőrzők közreműködésével ismerhetjük meg a Rongyos Gárda használati eszközeit, valamint a filmben is szereplő Ford-T modellt is kiállítják.

A filmben nyilatkozó szakértők Ujváry Gábor, Tóth Imre, Sarkady Sándor, Dominkovits Péter, Fiziker Róbert, Krisch András történészek. Az alkotók interjút készítettek továbbá Novotny-Török Katalinnal, aki Sopron legendás főlevéltárosának, Házi Jenőnek a leszármazottja, valamint Pölcz Zoltánnal, a Nagycenkért Alapítvány kuratóriumi tagjával. A dokumentumfilm forgatókönyvíró-rendezője Bárány Krisztián, társrendezője Bárány Dániel, szakértője Katona Csaba történész, szerkesztője Kitta Gergely és Bíró Mátyás, vezető operatőre Bárány Dániel és Szolykó Dávid, a rendező munkatársa Bárány Cintia Dóra. A film narrátora a Kossuth-díjas Reviczky Gábor. A filmzenét a Príma-díjas Cseh István jegyzi. Az illusztrációkban közreműködtek Horváth Márk, Pintér Gábor, Papp Attila és Kiss Krisztofer színművészek. A dokumentumfilm a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült 2021-2022-ben.