Újragombolt hagyományok – újragondolt múzeum

Újragombolt hagyományok – újragondolt múzeum

Az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvége szombatján, június 25-én immár huszadik alkalommal rendezik meg. A Soproni Múzeum idén öt helyszínnel is csatlakozott az országos programhoz: a Lenck-villa, a Központi Bányászati Múzeum, a Macskakő Gyermekmúzeum, a Pékmúzeum és a Tűztorony várja majd este hattól a látogatókat. Ismerjék meg újragombolt hagyományainkat és legyen egy kulturális élményekkel teli estében részük!

A soproni nyáreste központi múzeumi helyszíne idén is a Lenck-villa (Deák tér 1.) lesz. Tóth Imre múzeumigazgató gondolatait követően 19 órától Mrenka Attila régész Sopron – Várhely településtörténeti kutatásait mutatja be előadásában, melyet 19.30-tól kis had- és béketörténet követ a történész múzeumigazgatótól Zubbonyok újragombolva címmel. Előadásának mottója: „Miért háborúsdit játszunk? Miért nem békésdit? – Mert azt senki sem tudja, hogy kell.”  20.30-tól gasztrotörténeti érdekességekkel szolgál Erdeiné Kuslics Katalin Ínyencségek a századfordulóról című előadásában.

A Lenck-villa kertje is számos meglepetést rejt majd: természeti értékeket felfedező sétára hívják a vendégeket („Varázslatos múzeumkert”), de lesz egy olyan csendesebb szeglete is a Deák téri parknak, ahol a hangtálak világával ismerkedhetnek meg Marton Zsanett jóvoltából 18.30-tól. A IV. Kórusünnepnek idén is a villa kertje adott otthont, ennek apropóján rendhagyó tárlatvezetés indul szombat este hatkor Török Krisztinával és Bognár Lászlóval a villa kerítés-kiállítása mellett Megelevenedő Ének-képek címmel. A Lenck-villa Kamaraegyüttes fiatal tehetségeinek koncertje 21 órakor veszi kezdetét és az ígéretes Minden, ami belefér címet viseli. A Lenck-villa kertjében kapott helyet Bolodár Zoltán RETRO-Sopron sorozata is, a 22 órakor kezdődő népszerű képmutogatás ezúttal a polgári tradíciókról szól.

A Múzeumok Éjszakáján a Központi Bányászati Múzeum (Templom u. 2.) udvaráról indul a „Miénk a bánya!” barangolós játék. Egy feladatlap segítségével a múzeumhoz és a magyar bányászathoz köthető soproni helyszíneket járhatják végig egyénileg az érdeklődők. A Templom utcai kiállítóhelyen este hattól Szemán Attila főmuzeológus a „Jó szerencsét!” köszöntés eredetéről és történetéről mesél, amit egy órával később ifj. Nemes András előadása követ a “Selmeci hagyományok régen és ma” címmel.

A Macskakő Gyermekmúzeum (Szent György u. 12.) idén is részese az ünnepi forgatagnak, az újragombolás jegyében a soproni Fotini márkát látják vendégül egy kiállításra, melyhez egy gombékszer készítő workshop is társul. Fotini megálmodója Molnár Alexandra missziója az újrahaszanosítás, alkotásaival azt mutatja meg, mennyi mindent lehet varrni használt ruhákból, lakástextilekből, vagy akár hulladékbőrökből. Az „Átváltozás. Mivé lettél régi ruhám?” kiállítást Rokob Csaba nyitja meg 18 órakor, a tárlat augusztus 28-ig látogatható keddtől vasárnapig, 10.00-18.00 óra között a Macskakőben.

A Tűztoronyból idén éjfélig pillanthatnak majd le a belvárosra, a torony délelőtt 10 órától várja a látogatókat, a karszalag 18.00-23:30-ig teszi lehetővé a bejutást.

Az éjszaka során a Soproni Múzeum valamennyi programja karszalag megváltásával látogatható. A karszalagok a Múzeumok Éjszakáján a Lenck-villában, a Macskakő Gyermekmúzeumban, a Központi Bányászati Múzeumban és a Tűztoronyban vásárolhatók meg 1500,- Ft / fő áron, 14 év alatt ingyenes a belépés.