Magyar Géniusz Program: Sopron örök!

Magyar Géniusz Program: Sopron örök!

A Magyar Géniusz Programnak köszönhetően újul meg a Soproni Múzeum állandó régészeti kiállítása, mely a városnak és tágabb környezetének történetét vázolja fel a régészeti leletek segítségével.

Az elmúlt években indult és jelenleg is zajlik a vidéki múzeumi élet egyik legnagyobb léptékű fejlesztése a soproni belvárosban.  A Modern Városok Programhoz kapcsolódó Múzeumnegyed fejlesztés során a soproni Fő téren álló ikonikus múzeumi épületek, a Storno-ház, a Fabricius-ház, a Tábornok-ház és a Tűztorony összekapcsolásával egy különleges, modern múzeumi tér jön létre, melynek része a Sopron örök! ős- és római kori régészeti állandó kiállítás.

A tárlat címét a Roma aeterna, azaz Róma örök! Tibullus idézet ihlette, az ódon várfalak mentén sétálgatva Sopron is örökké ragyogó városnak tűnik. Régész szemmel nézve mindenképpen, hiszen a Fabricius-ház állandó tárlatának az első terme is közel 6000 évet ölel fel, az átmeneti kőkor vadászaihoz tartozó pattintott kőeszközöktől az újkőkor idoljain át a bronzkor és vaskor átmeneti időszakában készült hasfalvi kultikus tárgyig. A Sopron örök!  külön terme foglalkozik a Vas évszázadaival, ahol a Várhely figurális díszítésű urnái a kora vaskor mítoszait villantják fel, és a késő vaskorból a kelták anyagi kultúráját és a helyi pénzverés kezdeteit ismerhetjük meg. A látogatók a jómódú Scarbantia polgárainak életébe is betekintést nyernek majd a város első századaiból, mielőtt az még a falak közé szorult volna.