A múzeum szarvkői horvát szobája

A múzeum szarvkői horvát szobája

A Soproni Múzeum szarvkői horvát szobáját ismerteti Csiszár Attila néprajzkutató a szabadegyetemi sorozatunk következő előadásán március 2-án, csütörtökön a Líceumban. Az ingyenes előadássorozat a Soproni Múzeum és a Magyar Történelmi Társulat Nyugat-Dunántúli Regionális Csoportja közös szervezésében valósul meg.

Sopron szabad királyi város és Sopron vármegye egyesített múzeuma első, 1901-ben megnyitott állandő kiállításán három, a vármegye nemzetiségeinek életmódját bemutató paraszti enteriőr kapott helyet. A német és a magyar mellett egy horvát szobát is berendeztek, amelynek tárgyait Szarvkőn (ma Hornstein) vásárolták meg.

A Deák téri Lenck-villa múzeumi célra történt átalakítása után a három néprajzi szobái az épület felső szintjén tekinthette meg a közönség. Az 1980-as években tervezett új állandó kiállítás koncepciójába azonban már nem illettek bele. A raktárba került „szarvkői szobá”-t 1997-ben Kismartonban, a Burgenlandi Tartományi Múzeumban láthatta újra a közönség, 2022-ben pedig a szarvkői Ünnepi Hét alkalmából 11 napra „visszatért” oda, ahonnan egykor a múzeumba került.

Csiszár Attila: A Soproni Múzeum szarvkői horvát szobája

Időpont: 2023. március 2. (csütörtök), 17.00 óra
Helyszín: Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium díszterme
Sopron, Széchenyi tér 11.

Legyenek a Vendégeink!