Tavaszi pezsgés a múzeumokban

Tavaszi pezsgés a múzeumokban

Tervezzenek velünk, válogassanak a Soproni Múzeum családoknak kínált húsvéti szünidei programjaink közül!

„Drágakövek” címmel nyílik időszaki kiállítás április 4-én a Soproni Múzeum néprajzi gyűjteményének hímes tojásaiból a Macskakő Közösségi Térben (Sopron, Szent György u. 12.). A változatos technikával díszített hímes tojások technikáinak leírását is megismertetik a vendégeink a gyermekmúzeum két hétig látható mini-tárlatán. A múzeumi gyűjtemények legszebb darabjaival kedvet szeretnénk csinálni a tojás díszítéséhez. Néhány hagyományos díszítési móddal is megismerkedhetnek majd április 7-én a Húsvéti családi játszóházban. A tárlat 2023. április 4-től 16-ig ingyenesen látogatható keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között a Szent György utcában.

A Központi Bányászati Múzeumban (Sopron, Templom u.2.) április 7-én, pénteken 11 órakor tárlatvezetésre várjuk a családokat Erdeiné Kuslics Katalin múzeumpedagógussal. A bányászati múzeum kiállításai nem csak a Kárpát-medencei bányászat történetének állítanak emléket, de mozgó modellek segítségével a bányagépek működését is bemutatják, a pinceszinten található Élménybánya pedig a legkisebbeknek kínál remek szórakozási lehetőséget.
Belépődíj a Központi Bányászati Múzeumba:
felnőtt 1400 Ft, gyermek/diák/nyugdíjas 700 Ft, 6 év alatt és 70 év felett ingyenes, a tárlatvezetés a belépő díjon felül ingyenes.

A hagyományos húsvéti családi játszóházat idén április 7-én tartjuk, péntek délután 15-től 17 óráig a Macskakő Gyermekmúzeumban Martos Virág és Egresits Anita vezetésével. Tojásdíszítési technikák és kézműveskedés várja a hozzánk látogató kicsiket és nagyokat.
Belépődíj a Macskakő Gyermekmúzeumba: felnőtt 1200 Ft, gyermek/diák/nyugdíjas 600 Ft, 6 év alatt és 70 év felett ingyenes.

Petőfi-versek és átiratok – a múzeum kerítés-kiállítása a Lenck-villa Deák-téri kerítésén a Költészet Napja alkalmából köszönti Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját és a Petőfi-emlékévet. A verseket április 6-tól -11-ig olvashatják a Deák téren.

Húsvétvasárnapi tárlatvezetést kínálunk a családok részére a Lenck-villában (Sopron, Deák tér 1.) dr. Németh Ildikó múzeumpedagógussal, április 9-én délután 3 órakor. A közelmúltban megújult Lenck-villa a Soproni Múzeum állandó néprajzi kiállításának ad otthont. A „Mestermű. Polgári életvilág és kézművesség a 19. század végi Sopronban” című tárlat arról mesél, hogy hol és hogyan találkozik össze a kézműves és a városi nagypolgár életvilága. Egy elképzelt családi esküvő vezet minket végig a kiállításon: a villát benépesítő nagypolgári család és személyzetük lázasan készülődik lányuk, Liza esküvőjére, járják a különböző műhelyeket, hogy a nagy napra, mikor az ifjú pár örök hűséget esküszik egymásnak, minden készen álljon.
Belépődíj a villába: felnőtt 1800 Ft, gyermek/diák/nyugdíjas 900 Ft, 6 év alatt és 70 év felett ingyenes, családi jegy (2 felnőtt+2 gyerek) 5000 Ft, a tárlatvezetés a belépő díjon felül ingyenes.

Húsvétvasárnap (április 9-én) délután 2-től 4 óráig játékos családi délutánt rendezünk kicsiknek és nagyoknak a Lenck-villa kertjében. Alkalmi szabadtéri fotókiállítás, tojáskirakó- és labdakereső játék apró jutalmakkal, húsvéti kvíz és szókereső játék mellett rovarhotel lakói és bimbózó virágos fák is várják a látogatóinkat.
Belépődíj a villába: felnőtt 1800 Ft, gyermek/diák/nyugdíjas 900 Ft, 6 év alatt és 70 év felett ingyenes, családi jegy (2 felnőtt+2 gyerek) 5000 Ft, a kert ingyenesen látogatható.