Újranyit a Soproni Horváth József Gyűjtemény

Újranyit a Soproni Horváth József Gyűjtemény

„Mélységes, tiszta, igaz, nagy művészet” rejlik a soproni Cézár-ház emeleti kiállítóhelyiségiben. A műemlék épület felső tereiben Soproni Horváth József (1891-1961) festőművész hagyatékát fedezhetik fel a látogatók a családja által lakott szobákban járva.

Soproni Horváth József a XX. századi magyar festészet országosan is jelentős alakja, Sopron városának nagyhatású művészegyénisége volt. Egy Veszprém megyei kis faluban látta meg a napvilágot, élete, munkássága és a városhoz hű szíve azonban élete végéig Sopronhoz kötötte. A város iránt érzett lojalitása és tántoríthatatlansága miatt kapta meg a „Soproni” előnevet is. A festészetében rejlő humánum, a zavarba ejtően valóságosan ábrázolt ember és a vásznain megjelenő szentimentális töltetű tájak közelebb hozzák számunkra a már oly távolinak tűnő világot, bennük az ember és táj önvalójukban megmutatkozva fedik fel előttünk titkaik.

A Cézár-ház (Sopron, Hátsókapu 2.) emeleti termeiben az „akvarell klasszikusaként” emlegetett művész életmű kiállítása péntek, szombat és vasárnap 10-től 14 óráig látogatható.