Tudományos tanácskozás

Tudományos tanácskozás

A Soproni Múzeum és a Magyar Történelmi Társulat Nyugat-Dunántúli Csoportja konferenciát szervez Bánffy Miklós életútjáról és pályájáról 2023. május 17-én Bánffy születésének 150. évfordulója alkalmából. Külügyminiszterként szerepet játszott a soproni és Sopron környéki népszavazás diplomáciai előkészítésében, ezáltal a Soproni Múzeumra is jelentős szerep hárul abban a tekintetben, hogy Bánffy Miklós politikai örökségét ápolja, és közkinccsé tegye.

Gróf Bánffy Miklós külügyminiszter, a soproni és Sopron környéki népszavazást előkészítő tárgyalások egyik résztvevője, szépíró, grafikus, színházi ember és illusztrátor is volt. 1916-ban IV. Károly koronázása idején udvarmesteri tisztet töltött be és mint ilyen a koronázási ceremónia rendezője volt. Bethlen István miniszterelnök 1921 tavaszán felajánlotta neki a külügyminiszteri tisztséget, melyet 1921. április 14. és december 29. között töltött be.

A legtöbb korabeli forrás, mint a külpolitikában járatlan, a diplomáciához alig értő, de kitűnő műveltségű emberről emlékezik meg. A valóságban a művelt Bánffy szívesen fogadott figura volt nyugat-európai politikai körökben, aki a kormányfővel együtt egy elszigetelt országot vezetett be az új európai rendbe. Diplomáciai érzékének nagy hasznát vette a Nyugat-Magyarországról szóló tárgyalások idején. Erre emlékezve néhány éve köztéri szobrot állítottak neki Sopronban, ám személyét, és az ország érdekében kifejtett munkáját, ebben szerzett érdemeit nem kellően ismeri a hazai közvélemény.

A tudományos tanácskozás a Magyar Géniusz Program támogatásának köszönhetően valósul meg.