Megnyílt a Múzeumnegyed

Megnyílt a Múzeumnegyed

A soproni belváros szívében van egy lenyűgözően impozáns épületsor, a Tűztoronytól a Tábornok-házon át a Fabricius-házig, zavarba ejtően izgalmas formákkal, szintkülönbségekkel és átjárókkal, mesés zugokkal és bámulatos terekkel – ez a soproni Múzeumnegyed, mely mától a nagyközönség számára is megcsodálható.

A kulturális ismeretszerzésnek, a csendes szemlélődésnek, pihenésnek is teret adó új modern turisztikai attrakció valósult meg uniós és hazai források felhasználásával Sopronban. Négy impozáns műemléképület, a Fabricius-ház, a Tábornok-ház a Storno-ház és a Tűztorony összekapcsolásával létrejött műemlékegyüttes egyszerre nyújtja a modernség élményét és a múlt élvezetét minden betérőnek.

A Fő tér felől érkezve a Tábornok-ház fedett belső udvarának modern fogadóteréből, az aulából indulva fedezhetik fel a látogatók az újonnan összekötött épületeket. Itt kaphatnak információt, vásárolhatnak belépőjegyet és innen indulhatnak el felfedezni a kiállításokat és a szabadon látogatható múzeumi tereket.

A Múzeumnegyed kiállításai sok ponton kapcsolódnak egymáshoz, láncolatot alkotva tárják fel Sopron múltját, de láttatják tágabb kontextusban a város történelmét is, elhelyezik azt az országos és európai folyamatokban. A Szent Korona és a magyar királyok ezer évük során számos alkalommal kerültek kapcsolatba Sopronnal, ennek a kalandos történetnek állít emléket a „Sopron és a korona” címet viselő új kiállítás, melyben megtekinthető a korona pontos másolata is. A Fabricius-ház népszerű, 17-18. századi polgári lakáskultúrát bemutató „Otthon a városban” kiállítása egy 19. századi egységgel bővült, de a már meglévő termek is megújultak, interaktív elemek segítségével kelnek életre. A szintén megújult ókori kőtárban a „suttogó” kőemlékek maguk mesélik el történetüket, az évezredekkel ezelőtti keletkezésüktől régészeti feltárásukig. A Storno család historizáló művészlakása a Múzeumnegyed megnyitása után ismét várja a látogatókat, ahogy a múzeum állandó történeti kiállítása is, amely Sopron város és az egykori Sopron vármegye történetét mutatja be a reformáció korától az 1989. évi Páneurópai Piknikig.

A „Mesebeli história – Mátyás király a népmesékben és a történetírásban” című új tárlat egyszerre állít emléket Hunyadi I. Mátyás magyar királynak, és emlékezik meg a mesék Mátyás királyáról, az igazságos Mátyásról, párhuzamba állítva valós és mesebeli alakját, cselekedeteit.

Hosszú idő után újra látogatható a Múzeumnegyed egyik különlegessége, a középkori „Lakótorony”, fényfestett, filmre írt, animált, érinthető kellékekkel és eszközökkel. Az Újkori kőtár „Vándorszobrok” kiállítása Sopron 17-18. századi kőszobrászainak és kőfaragóinak munkáiból ad válogatást. Válogatás, hiszen a legszebb darabok szerencsére megmaradtak eredeti helyükön, a házakban, a templomokon, az utcákon és a tereken.

A múzeumi raktározási gyakorlat bemutatásához összeállított „Iparművészeti Látványtár” anyagát a Soproni Múzeum Iparművészeti gyűjteményéből válogatták. A múzeumi könyvtár is modern arculatot kapott, kutatóterei kibővültek, és a kiemelkedő értéket képviselő Storno Könyvtár számára könyvtárpedagógiai foglalkozások megtartására alkalmas teret alakítottak ki.A Lakótorony, a Vándorszobrok mellett szintén szabadon látogatható a Fabricius-házban a Galériaa Storno-konyha, a Várfalkert, a Múzeumshop valamint a hamarosan nyíló kávézó is.

Az újonnan összekötött épületek komplex tereiben átjárók, emeletek, szinteltolások, izgalmas zugok és terek fogadják a látogatókat, akik az épületben barangolva úgy érezhetik, mintha egy labirintusban sétálnának. A tájékozódást térkép, visualguide és a kiállítások egyedi színei és ikonjai segítik, melyeket követve a látogatók Ariadné fonalával a kezükben bolyonghatják be Sopron féltve őrzött kincseskamráját angol és QR kódok segítségével német nyelven is.

A Múzeumnegyed nagyszerű lehetőséget kínál mind a helyieknek, mind a turistáknak, hogy megtapasztalják a város kulturális gazdagságát, és élményszerűen fedezzék fel történelmi és kulturális örökségünket.