Átadták a Múzeumnegyedet

Átadták a Múzeumnegyedet

Hivatalosan is megnyitotta kapuit a soproni Múzeumnegyed június 13-án a helyiek és a városba látogatók legnagyobb örömére. A fejlesztés kormányzati támogatással, több mint 3 milliárd forintból, a Modern Városok Program keretében jött létre. A Storno-, a Fabricius- és a Tábornok-ház, valamint a Tűztorony összekapcsolásával egy különleges múzeumi tér jött létre, a közös udvar fölé üvegtető került, egészen különleges hangulatot adva a kiállítótermeknek. Az átjáróknak, emeleteknek, szinteltolásoknak, az izgalmas zugoknak és tereknek köszönhetően a látogatók úgy érezhetik, mintha egy labirintusban sétálnának.

A kedd délutáni átadáson részt vett Csepreghy Nándor miniszterhelyettes, az Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint a városvezetés, országgyűlési képviselők és önkormányzati képviselők.

Dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója a következő gondolatokkal köszöntötte a megjelenteket:
Évekig azt hittem, a múzeum a múltról szól. Most bevallom, tévedtem. Még időben rájöttem, hogy a jó múzeumoknak sajátos viszonya van az idővel: együtt élnek vele. A hagyományt és a múltat újraértelmezve kell továbbadni, utalva a jelenkorra is. Az igazán jó múzeumi tárlat tehát prezentálja a jelent és a jövőt is. Sőt, kiemeli a múltból azokat a jelenségeket, amik fontosak vagy üzenetértékűek a jelen emberének – mondta többek között az igazgató, aki szerint a Múzeumnegyed már mindennek megfelel. Ráadásul a megújult épületegyüttes, vagyis a soproni múzeumi tér most szebben, jobban „kommunikál” a látogatóval.

A több éves felújítás után a város egy új attrakcióval gazdagodott, ahol a soproniak és a városunkba látogatók 10 kiállításon keresztül ismerhetik meg Sopron történelmét.

MÚZEUMNEGYED
Sopron, Fő tér 6-8.
Nyitvatartás: kedd-vasárnap I 10.00-18.00 (pénztárzárás: 17.00)
Részleteket a www.muzeumnegyed.hu oldalon találnak.