Nikolics Emléknap

Nikolics Emléknap

2023. szeptember 16-án Prof. Dr. Nikolics Károly halálának 23. évfordulóján egykori tanítványai emléknapot szerveztek Sopronban.

 A tiszteletteljes megemlékezés, Sopronban a Fő téren, a Nikolics emléktábla koszorúzásával kezdődött. Az emléktábla 2004-ben az „Arany Kígyó Alapítvány” szervezésében került a Patikamúzeum falára, melynek megálmodója Nikolics Károly volt és amelyet hű segítőivel dr.Domonkos Ottó múzeumigazgatóval és dr. Horváth Dénes soproni gyógyszerésszel közösen valósítottak meg. A koszorúzás alatt Dr. Kövér Beáta gyógyszerész szépséges fuvolajátékát hallhattuk, Gluck: Boldog lelkek táncát. Az alkalom egy hálaadás is volt egyben, visszatekintés a sok szakmai és emberi adományra, melyet Nikolics professzortól kaphatott a gyógyszerészet és a tanítványai. A megemlékezést Dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz tartotta. Történeti áttekintést adott a patikamúzeumról és a soproni patikákról. Időrendi sorrendbe sorakoztatta a város gyógyszertárait és azok helyváltoztatásait a középkortól napjainkig. Nikolics Károlynak a gyógyszerészet számos területe mellett fontos volt  a gyógyszerésztörténet is. Az MGYT ilyen irányú szakosztályának a megalakulása is az ő elnöksége alatt jött létre.

 A Patikamúzeumban Dr. Kelemen István a Soproni Múzeum történésze bemutatta azokat a tárgyakat, amelyek a „Fogadj örökbe egy patikai műtárgyat” program keretében, gyógyszerészek felajánlásaiból újulhattak meg.