A vasfüggöny kulisszái

A vasfüggöny kulisszái

November 16-án zárult le az a nemzetközi kutatási program Berlinben, melyet az ottani Freie Universitat koordinált, és célja a vasfüggöny melletti halálesetek feldolgozása volt. Magyarország részéről Slachta Kriszta pécsi történész és Tóth Imre történész a Soproni Múzeum igazgatója vett részt a feltáró munkában és az eredményeket értékelő zárókonferencián. Noha a kutatás főként az NDK állampolgárokkal megesett drámai történésekre fókuszált, a tragikus esetek feltárása során számos különös, néha szerencsésen végződő történet is napvilágra került.

Érdekes, hogy akadtak fordított határsértések is, például olyanok, amikor NSZK állampolgárok kerestek menedéket Magyarországon. Ezek elkövetőinek a fejében meglehetősen idealizált kép élt a szocialista Magyarországról. Hogy mégis némi józanság jellemezte őket, azt az mutatja, hogy minden nyelvi nehézség ellenére sem az NDK-t választották az ígéret földjének.

A leghíresebb emberszöktetés 1967. május 23-án történt az osztrák-magyar határszakaszon, amikor egy motoros sportrepülőgép jelent meg Sopron környékének légterében, hogy rövidesen leszálljon a Nemeskér-Lövő közötti országúton. Miután sikeresen landolt, felvett két – később meglehetősen közismertté vált – személyt, majd leszállt a határ túloldalán. A szökés sikerének kulcsa az volt, hogy disszidenseknek kiváló családi kapcsolatai voltak Burgenlandban, akik a régió egyik legnagyobb cukorgyáros családjához is szoros szálakkal kapcsolódtak.

1955 november 28-án a szentgotthárdi „5 Éves Terv TSz kocája szökött át a határon, de a menekülés tragédiába torkollt: az osztrákok határőrök lelőtték a szerencsétlen állatot, és csak annak „használhatatlan tetemét” adták vissza, amiért a magyar állam 2000 Ft követelést nyújtott be az osztrák kormánynak.

(A kép illusztráció, a Habsburg Ottó és a rendszerváltás című konferencián készült a Magyar Tudományos Akadémián)