Pro Urbe Sopron díjat kapott dr. Gömöri János, régész

Pro Urbe Sopron díjat kapott dr. Gömöri János, régész

Pro Urbe Sopron díjat adományozott Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata dr. Gömöri János régésznek, a Soproni Múzeum egykori munkatársának, december 14-én a Hűség Napján.
„A kitüntetett 1971-től a soproni műemléki ásatásokat, elsősorban a városfalak feltárását irányította, meghatározta a római kori Sopron, Scarbantia fórumának elhelyezkedését és feltárta az antik város úthálózatának egy részét. Kezdeményezte a Scarbantia Társaság megalapítását.” – hangzott el a díjkiosztón.

Gömöri János 1968-ban a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett régész-történelem szakos diplomát. A Magyar Nemzeti Múzeum Sárospataki Rákóczi Múzeumában eltöltött két évet követően került Sopronba, ahol 2006-os nyugdíjba vonulásáig a Soproni Múzeum kutatójaként, a régészet és a soproni helytörténeti kutatás szolgálatában tevékenykedett. 1971-től a soproni műemléki ásatásokat, elsősorban a városfalak feltárását irányította, meghatározta a római kori Sopron, Scarbantia fórumának elhelyezkedését és feltárta az antik város úthálózatának egy részét. Kezdeményezte a Scarbantia Társaság megalapítását, 1980-ban megszervezte a Veszprémi Akadémiai
Bizottság lparrégészeti Munkabizottságát. Bölcsészdoktori és kandidátusi értekezéseit az avar kori és Árpád-kori vaskohászat témájában írta, mindemellett összeállította Magyarország iparrégészeti lelőhelykataszterét. Az általa vezetett feltárások helyén két kiállítóhely is létesült, a „Scarbantia Fóruma”; Sopronban és az „Őskohó Múzeum”; Somogyfajszon. Három évtizedes kohó-kutatásaiból
eredeti, kiemelt vasolvasztó kemencék is láthatók a Soproni Múzeum általa, l999-ben rendezett állandó régészeti kiállításán, a Fabriciusházban. Több, mint 200 magyar és idegen nyelvű szak- és tudományos ismeretterjesztő könyv és cikk szerzője.
A Soproni Múzeum minden munkatársa nevében, gratulálunk dr. Gömöri Jánosnak.